Európska únia pozastaví rokovania s Ruskom a pohrozila sankciami

06.03.2014 Celý región

Brusel 6. marca (TASR) - Európska únia v reakcii na obsadenie Krymu ruskými vojakmi pozastaví rozhovory o zjednodušení vízového režimu a základnej zmluve s Ruskom. Súčasne pohrozila uvalením sankcií v prípade, že Rusko nezačne rokovať s ukrajinskými úradmi.

Predseda Európskej rady Herman Van Rompuy to dnes oznámil na mimoriadnom zasadnutí Európskej rady venovanom vývoju na Ukrajine.

Podľa Rompuya musí Moskva "v najbližších dňoch" začať rokovania s ukrajinskou stranou, ktoré by mali v priniesť výsledky v limitovanom časovom horizonte.

Ak sa tak nestane, Únia zváži uvalenie sankcií v podobe zákazov cestovania, zmrazenia majetku a zrušenia summitu EÚ-Rusko.

Na otázku, či sa sankcie budú týkať aj prezidenta Vladimira Putina, Van Rompuy povedal, že EÚ bude na to reagovať vo vhodný čas.

Európski lídri tiež varovali Rusko, že ak bude pokračovať v snahách o destabilizáciu Ukrajiny, bude to mať "ďalekosiahle dôsledky" na vzťahy medzi Moskvou a Bruselom, ekonomickú sféru nevynímajúc.

Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso po skončení mimoriadneho summitu oznámil, že EÚ čo najskôr podpíše všetky politické kapitoly asociačnej dohody s Ukrajinou. Asociačné dohody chce Únia uzatvoriť najneskôr do augusta aj s Moldavskom a Gruzínskom.

Jaceňuk vyzval Rusko, aby stiahlo vojakov, Krym ostane ukrajinský

Ukrajina žiada ruskú vládu, aby stiahla svoje vojenské jednotky na svoje základne na Kryme a začala skutočné rozhovory. Na tlačovej konferencii po skončení mimoriadneho summitu EÚ k Ukrajine to dnes vyhlásil ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk.


"Musia stiahnuť vojenské jednotky, rešpektovať medzinárodné záväzky a územnú celistvosť Ukrajiny a nepodporovať tých, ktorí chcú jej rozdelenie," povedal Jaceňuk.

Pripravované referendum o pripojení Krymu k Rusku označil za nelegitímne. "Referendum nemá žiadny právny základ. Vyzývame ruskú vládu, aby týchto údajných separatistov nepodporovala. Krym bol a bude integrálnou súčasťou krajiny," uviedol šéf ukrajinského kabinetu.

Jaceňuk avizoval, že jeho vláda je pripravená čo najskôr podpísať asociačnú dohodu s EÚ. Zároveň chce obnoviť rokovania s Medzinárodným menovým fondom a podpísať pripravovanú dohodu znamenajúcu finančnú podporu.

Podľa Jaceňuka sa dnes EÚ jasne prihlásila k teritoriálnej celistvosti Ukrajiny. Zároveň privítal finančnú pomoc 11 miliárd eur od Únie. "Sme v zúfalej finančnej situácii, vláda sa snaží zabezpečiť stabilitu, uhradiť všetky výdavky a zachovať sociálne štandardy," povedal.

Jaceňuk verí, že EÚ je pripravená urobiť reálne kroky k stabilizácii situácie. "Očakávame, že EÚ, USA a pravdepodobne aj Rusko budú robiť čo najviac, aby stabilizovali situáciu. Musíme nájsť tie správne možnosti a nástroje na vyriešenie krízy. Ktorá cesta je najviac efektívna, to je už otázka na EÚ a USA," dodal.

Jaceňuk nechce, aby sa z Krymu stal zmrazený alebo hurúci konflikt s Ruskom

Ukrajina si neželá ani zmrazený, ani horúci konflikt s Ruskom v súvislosti s udalosťami na Kryme. Uviedol dnes v Bruseli ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk, ktorý sa stretol s lídrami EÚ tesne pred ich krízovým summitom k situácii na Ukrajine. Jaceňuk ruského prezidenta Vladimira Putina varoval, aby v Európe nestaval nové deliace múry.

Jaceňuk počas tlačovej konferencie zdôraznil, že jeho vláda dôrazne upozornila Moskvu, že Ukrajina musí zostať jednotným štátom. Na otázky novinárov, ako vníma dnešné rozhodnutie krymského parlamentu o pridružení Krymu k Ruskej federácii, Jaceňuk odpovedal, že ide o nelegitímny krok a referendum o budúcom osude polostrova nemá potrebný právny základ.


Ukrajinská vláda vyzvala Moskvu, aby nepodporovala tých, ktorí presadzujú separatizmus na Ukrajine. Krym podľa Jaceňuka je a vždy bude nedeliteľnou súčasťou Ukrajiny.

"V roku 1994 sme sa vzdali jadrového arzenálu a dostali sme záruky pre našu suverenitu a jednotu. My sme si splnili naše povinnosti, nie sme viac jadrovou mocnosťou a veríme, že tí, ktorí nám sľúbili územnú celistvosť, splnia svoje sľuby," povedal premiér. Ak by to tak nebolo, spochybnilo by to celý súčasný systém globálnej bezpečnosti a program nešírenia jadrových zbraní, nakoľko by svet darmo presviedčal krajiny ako Irán či Severná Kórea, aby sa vzdali svojho jadrového arzenálu, keď v budúcnosti dané záruky prestanú platiť.

Jaceňuk ďalej povedal, že pre upokojenie celkovej situácie na Kryme jeho vláda vyzvala Rusko na návrat ruských vojakov na Kryme do kasární. Tiež by nemala podporovať nelegitímnu vládu na Kryme, naopak, mala by sa zapojiť sa do mierových rozhovorov, po ktorých volá aj medzinárodné spoločenstvo.

Podľa Jaceňuka Ukrajina úspešne odoláva opakovaným provokáciám na použitie sily, čím zabránila určitým scenárom diktovaným Ruskom. "Veríme, že sa to dá vyriešiť mierovou cestou. V prípade ďalšej intervencie a eskalácie napätia na našom území ukrajinská vláda a armáda zakročia v súlade s ústavou a so zákonmi. Sme pripravení brániť našu krajinu," varoval Moskvu Jaceňuk. Priamo Putinovi odkázal, že Kyjev je pripravený rokovať, ale nie je pripravený sa vzdať a podriadiť sa Rusku.

Ministri V4 vyzývajú na skoré podpísanie Asociačnej dohody s Ukrajinou
Ministri zahraničných vecí krajín V4 listom vyzvali vysokú predstaviteľku EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Catherine Ashtonovú a európskeho komisára pre rozširovanie a európsku susedskú politiku Štefana Fűleho na bezodkladné začatie príprav na podpísanie Asociačnej dohody a Dohody o prehĺbenej a komplexnej zóne voľného obchodu (AA/DCFTA) medzi EÚ a Ukrajinou. TASR o tom dnes informoval tlačový odbor slovenského rezortu zahraničných vecí.

List ministri zaslali na základe iniciatívy podpredsedu vlády a ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslava Lajčáka v stredu 5. marca.

Výzva šéfa slovenského rezortu zahraničných vecí Lajčáka, maďarského Jánosa Martonyiho, poľského Radoslawa Sikorského a českého Lubomíra Zaorálka vychádza z rozhodnutia summitu Východného partnerstva vo Vilniuse umožniť Ukrajine podpis AA/DCFTA hneď, ako na to bude pripravená, a z vyhlásenia predsedu vlády Ukrajiny zo dňa 26. februára 2014 o záujme jeho vlády podpísať predmetnú dohodu čo najskôr.

Na pripravovanú iniciatívu krajín V4 upozornil už 3. marca premiér Robert Fico (Smer-SD) na stretnutí s prezidentom Ivanom Gašparovičom a predsedom parlamentu Pavlom Paškom (Smer-SD). Sám pritom dnes odcestoval do Bruselu na mimoriadne zasadnutie šéfov vlád a štátov EÚ, ktoré je tiež venované situácii na Ukrajine.

Zasadnutie zvolali najvyšší predstavitelia EÚ z dôvodu eskalácie napätia na Kryme a v ďalších oblastiach Ukrajiny spôsobenej aktivizáciou vojenských síl v regióne. Na summit príde aj ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk.

EÚ už vyzvala na hľadanie mierového riešenia a v tejto súvislosti podporila možnú misiu OBSE, ktorá by priamo v teréne preverila reálny stav. Diskusia lídrov sa tak má zamerať na koordináciu postupu členských krajín, reakciu EÚ na vzniknutú situáciu s cieľom predísť vojenskej eskalácii a začať okamžité politické rokovania s Ruskou federáciou.
 

Vyberte región